Dr.Leo: Sağlığın başı aşıdır!
İlminur ATÇI – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) –Aşının sağlık için en keyifli buluş olduğunu belirten BTO Aile Hekimliği Şube Başkanı Dr. Mehtap Gürbüz Aslan, Herkes Duysun’a özel bir açıklama yaptı.
Aşının gebelikten itibaren anne için, doğumda bebek için, çocukluk çağında kronik bir hastalık gibi ekstra bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda en keyifli ve koruyucu aşı olduğunu belirten Dr. Aslan, “Aşı, öldürülmüş formdur. Aslında aşı vücuda girecek mikroplara karşı bir savunma oluşturuyor. Aşı sayesinde virüs ve bakteriler tamamen yok ediliyor ve hastalık oluşması engelleniyor” dedi.
“MENENJİT AŞISI VE YOL VİRÜSÜ AŞISI ÇOK ÖNEMLİ”
Çocukluk çağı aşılarının yanında Menenjit aşısının da önemine vurgu yapan Aslan, “Çocukluk çağı aşılarının yanı sıra Menenjit aşısı ve Rotavirüs aşısı da çok değerli. Bunlar hem Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hem de Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye ettiği aşılar. Çocukluk çağı aşıları aslında Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz yapılıyor. söz konusu.
“Grip aşısı olmalı mıyım, yapılmamalı mıyım?” Tartışma için bu konunun bilim adamları arasında tartışılabileceğini belirterek, “Bir mikrobun milyonlarca canlı formunun vücudunuza girmesini mi istersiniz yoksa zayıflamış, öldürülmüş halinin mi vücudunuza girmesini istersiniz? O zaman aşı olmak lazım. Bir hastalığın aşısı varsa aşısı olsun.”
Türkiye’de artık aşı üretiminin olmadığına değinen Dr. Aslan, “Geçmişte Türkiye’de 17 çeşit aşı üretiliyordu, aşı teknolojilerinin gelişmesi nedeniyle aşı üreten fabrikalarımızın birçoğu kapandı ve dışarıdan temin edildi. Ancak biz hekimler olarak tüm aşıları ülkemizde üretecek teknolojik alt yapıyı geliştirerek aşıların ülkemizde üretilmesini istiyoruz.Dışarıya bağımlı olmak istemiyoruz. Salgın dönemlerinde aşılar yeterli gelmeyebilir. Son zamanlarda tetanoz ve hepatit B eksik, yetmiyor” dedi.
Dr. Aslan, yapılması gerektiğini düşündüğü aşılarla ilgili şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı takviminde belirtilen çocukluk çağı aşıları mutlaka yapılmalı bunun dışında Menenjit aşısı, Rotavirüs aşısı, HPV aşısı ve Zatürre aşısı mutlaka yapılmalı. HPV aşısı yani Human Papiloma Virüsü (HPV) rahim ağzı kanseri yapar. HPV çoğunlukla cinsel yolla bulaşır Bulaşıcı bir virüstür HPV aşısı cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır 9 ila 13 yaşlarının ortalarında 2 doz, 3 doz şeklinde yapılır. 13 yaşından sonra HPV aşısının çocukluk çağında yani 9 ile 13 yaş ortasında koruyuculuğu çok daha yüksektir.İstenirse 45 yaşına kadar yapılabilir Zatürre aşısı bunlardan biridir. en değerlisi.Kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üstü tüm bireylerin ömürleri boyunca bir kez zatürre aşısı olması akciğer ile ilgili zatürreden korunmak ve daha sağlıklı bireyler olmalarını sağlamak için yeterlidir.Aşıyı yaptırabilirler. ücretsiz. Aşı hayattır, her işin başı aşıdır, sağlığın başı aşıdır.”